onsdag 20. oktober 2010

Kjærligheten gjør ikke noe usømmelig ...

"Agape gjør ikke noe usømmelig, søker ikke sitt eget, blir ikke bitter, gjemmer ikke på det onde" (1.Kor.13,5).
I forrige innlegg så vi på hva vers 4 sier om hva agape er og gjør. Agape er Guds kjærlighet, den uselviske kjærligheten som alltid setter andre før seg selv, og som gir i stedet for å ta. I dette innlegget skal vi se på vers 5.
Her ser vi fire ting som agape ikke gjør:
  1. Agape gjør ikke noe usømmelig
  2. Agape søker ikke sitt eget
  3. Agape blir ikke bitter
  4. Agape gjemmer ikke på det onde
Usømmelig: The Amplified Bible er en engelskspråklig Bibel som har en utvidet tekst; teksten inneholder flere betydninger av hvert enkelt ord. Og ordet usømmelig er forklart som innbilsk, arrogant og oppblåst av stolthet. Guds kjærlighet er helt uten disse ingrediensene.
Søker ikke sitt eget: Guds kjærlighet i oss, agape, er mer opptatt av andres ve og vel enn vårt eget. Dersom valget står mellom oss eller andre, lar vi andre gå først dersom vi er drevet av agape.
Blir ikke bitter: Bitterhet står sammen med ord vi ikke ønsker å identifisere oss med som kristne: "La all bitterhet og hissighet og sinne og skrål og spott være langt borte fra dere, likesom all slags ondskap" (Ef.4,31, mine uthevinger). Hissighet, sinne, skrål og spott synes nok bedre på utsiden av oss enn bitterhet gjør, men resultatet kan være minst like ødeleggende. Se bare resultatet her i Hebr.12,15: "Se til at ikke noen forspiller Guds nåde. La ingen bitter rot få vokse opp og volde skade, så mange blir smittet av den." Ved å la bitterheten få plass i vårt liv, kan vi forspille eller gå glipp av Guds nåde. Det er alvorlig. Og ikke bare kan det vedkomme oss selv, bitterhet kan smitte. Et annet resultat av å gi rom for bitterhet, ser vi i Job 21,25: "En annen dør bitter i sjelen og har aldri nytt sin mat med vellyst." Det ser ut som om bitterhet kan føre til dårlig matlyst eller dårlig fordøyelse. Nei, la oss la bitterheten fare!
Gjemmer ikke på det onde: Er du langsint? Da har du ikke sluppet agape langt nok inn i livet ditt, for hvis du er full av agape, gjemmer du ikke på det onde. I The Amplified Bible står det at agape ikke bryr seg om det gale som blir gjort mot en, den bryr seg ikke om feil som er gjort.

Etter to innlegg med forklaringer på hva agape betyr, tenker du kanskje at med en sånn livsstil vil alle mennesker tråkke på meg og jeg vil bli totalt overkjørt i livet. Menneskelig sett ser det sånn ut, men "Min kraft fullendes i skrøpelighet" (2.Kor.12,9), sa Gud til Paulus. Det var når han var menneskelig skrøpelig og tilsynelatende selvutslettende, at Guds kraft var sterkest. Det å overgi seg til Guds kjærlighet, er å la Guds kraft få plass i oss. Og Guds kraft er sterkere enn min egen kraft. Den er begrenset og ubrukelig i Guds rike. Men med Guds kjærlighet "... stormer jeg løs på fiendeskarer, ved min Gud springer jeg over murer" (Sal. 18,30). Det er i Hans kjærlighet og i Hans kraft jeg er sterk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar