mandag 29. november 2010

Er det Guds skyld?

Skylder på Gud etter touchdown-flause sto det å lese i VGs nettutgave i dag. Spilleren i amerikansk fotball sa at han ber til Gud 24/7, og så hjalp ikke Gud ham med å få tak i ballen! Det synes han var dårlig gjort av Gud.
Det er godt at Gud er kjærlighet, og at Han elsker oss uansett. For hvor mange er det ikke som skylder på Gud når noe dumt skjer?
Hvis vi blir syke, er det Guds skyld. "Han vil sikkert lære meg noe", sier religionen. Hvis vi opplever ulykke, er det "sikkert Gud som vil gi meg en lærepenge", sier religionen. Hvis noen av våre nærmeste dør i ung alder, "er det sikkert Gud som ønsket å heller ha dem i himmelen enn på jorda", sier religionen. Hvis vi blir arbeidsledige, forlatt av ektefellen eller taper alle pengene våre, "vil Gud vise oss hvordan vi får det når vi forsøker å leve livet uten Ham", sier religionen.
Men er det Gud som er årsaken til ulykker, død og annen elendighet? Nei og atter nei. Religionene vil ha det til at Gud er en streng Gud som sitter der oppe i himmelen med hevet pekefinger, men det var ikke den Gud Jesus viste oss da Han gikk på jorda. Men dessverre har mange mer tro på religiøse formuleringer og vrangforestillinger enn på Bibelen og Jesu Ord.
Gud er kjærlighet. Han har ikke kjærlighet, Han er kjærlighet. Det betyr at alt Han sier og gjør, skjer ut fra et motiv av kjærlighet. Han elsker oss med en evig kjærlighet. "Ja, med evig kjærlighet har jeg elsket deg. Derfor har jeg latt min miskunn mot deg vare ved" (Jer.31,3).
Guds miskunn og Hans kjærlighet er to sider av samme sak. Han forårsaker aldri at folk dør, blir syke eller mister det de eier. Det var heller ikke Gud som forårsaket av spilleren jeg har sitert i innledningen mistet ballen. Han bare mistet den, så enkelt og så greit.
Men du sier kanskje: "Men onde ting skjer. Barn dør, folk blir syke og ekteskap og andre forhold går i stykker. Har ikke Gud noe med det å gjøre?"
Hvis det bare var Gud som var "sjefen", ville ikke noe vondt skje. Det ser vi fra Edens Hage, før fallet. Adam og Eva levde uten synd, bekymringer og død. Men de valgte å vende seg fra Guds Ord, og det onde kom inn i verden. Og det onde (Satan) er fremdeles i verden, og han er årsaken til alt ondt.
Gud ser alt som skjer, men Han har gitt menneskene en fri vilje til å velge rett og galt, til å velge å holde fast på Hans Ord eller la det være. Han har gitt oss en hjerne som kan tenke, øyne som kan se og ører som kan høre. Og Bibelen er full av løfter om Guds omsorg, bevaring og helbredelse; alt vi trenger å gjøre for å ta del i dem, er å velge å tro at det Han har sagt, er sant.
"Jeg tar i dag himmelen og jorden til vitne mot dere: Livet og døden har jeg lagt fram for deg, velsignelsen og forbannelsen. Velg da livet, så du kan få leve, du og din ætt!" (5 Mos.30,19).
Velg livet, så du får leve var Mose oppfordring til Israelsfolket. Og det samme valget har vi. Vi kan velge livet, og leve; eller vi kan velge døden og leve uten Gud.
Hvis vi velger livet, og blir kjent med Livgiveren, vil vi aldri klandre Gud for det onde som skjer, men rette vårt "skyts" der det hører hjemme, mot motstanderen.
Velg livet, og se Guds godhet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar