torsdag 1. april 2010

Ikke være en dåre!

"Dåren sier i sitt hjerte: Det er ingen Gud. Onde og avskyelige er deres gjerninger. Det er ikke noen som gjør godt." (Salme 14,1).
Det er ingen av oss som ønsker å være en dåre, hverken kristne eller ikke-kristne. Men Gud sier at det er noen mennesker som er dårer. Hva kjennetegner en dåre? Salme 14 gir oss to ting som kjennetegner en dåre:
  1. Dåren anerkjenner ikke Guds eksistens
  2. Dåren gjør onde og avskyelige gjerninger.

Vi som er kristne behøver ikke være engstelige for å bli regnet i gruppe 1. Vi anerkjenner Gud, ja, vi har til og med gitt livet vårt til Ham. Men hva med gruppe 2? Finnes det kristne som gjør onde og avskyelige gjerninger?

Jeg tror ikke det er tilfeldig at salmen rett etter salme 14 inneholder en liste med "onde og avskyelige" gjerninger. Vers 1 i salme 15 sier: "Herre, hvem skal bo i ditt telt? Hvem skal bygge på ditt hellige berg? Her ser det ut for at David (salmens forfatter) stiller Gud et spørsmål om hvem som får komme nær Gud, eller for å fortsette tråden med dåren, hvem som IKKE er en dåre. Og salmen gir oss enkle og lettfattelige tegn på en som IKKE er en dåre. Salmen sier det er den som

  1. vandrer ustraffelig
  2. gjør rettferdighet
  3. taler sannhet i sitt hjerte
  4. ikke baktaler med sin tunge
  5. ikke gjør sin neste ondt
  6. ikke fører skam over den som står ham nær
  7. ser med ringeakt på den gudløse, men som ærer dem som frykter Herren
  8. sverger seg selv til skade og ikke bryter sitt ord
  9. ikke låner ut sine penger mot rente
  10. ikke tar bestikkelser mot den uskyldige.

Og så summerer han opp i siste vers: "Den som handler etter dette, skal ikke rokkes i evighet."

Å være kristen er ikke bare å tro på Jesus og så leve som før. Å være kristen er å "...bli forvandlet ved at deres sinn fornyes, så dere kan dømme om hva som er Guds vilje: det gode, det som han har behag i, det fullkomne." (Rom 12,2). Og listen over fra salme 15 er noe av "det gode, det som han har behag i, det fullkomne" som Gud har behag i at vi gjør og lever ut.

Jeg tror vi alle kan si at vi har et stykke igjen før vi når fullkommenhet, men det er Guds vilje for oss at vi skal være fullkomne. "...så dere kan være fullkomne og hele, og ikke komme til kort til noe" (Jakob 1,4) og "...for at Guds menneske kan være fullkomment, satt i stand til all god gjerning" (2. Tim. 4,17). Dette er kun to av mange skriftsteder i bibelen som viser at Gud ønsker at vi skal være fullkomne. Han ikke bare ønsker det, men han forventer det, og han har gitt oss "verktøyet" vi trenger for å bli fullkomne: "Hele Skriften er innåndet av Gud og nyttig til lærdom, til overbevisning, til rettledning, til opptuktelse i rettferdighet, for at Guds menneske kan være fullkomment, satt i stand til all god gjerning." (2. Tim. 4,16-17). Gud har gitt oss sitt ord og sin Ånd som er alt vi trenger for å bli fullkomne. Men som alt annet i Guds rike, så kommer det ikke av seg selv. Synden og den onde natur kommer av seg selv, men Guds rike i oss og fullkommenheten kommer ikke av seg selv. For at vi skal oppleve, erfare og vokse i Guds rikes "ting", må vi hver dag ta vårt kors opp og følge Jesus (Guds ord). Det kreves en aktiv viljeshandling fra vår side å følge Herren og vokse i Ham. Men når vi velger å følge Ordet og gjøre det, vil Ordet gjøre sitt under i oss, og vi "når fram til enhet i tro på Guds Sønn og i kjennskap til ham ... vi vokser til manns modenhet, til aldersmålet for Kristi fylde. ... Sannheten tro i kjærlighet skal vi i alle måter vokse opp til ham som er hodet, Kristus." (Ef. 4,13-15).

Ser du områder i livet ditt som passer inn i listen fra salme 15? Ikke fortvil. Fyll deg med ordet, bestem deg for å gjøre det gode og slutte med det onde, og du vil bli en fullkommen mann eller kvinne.

1 kommentar: