onsdag 8. desember 2010

Har ord noen betydning - del 3.

Vi fortsetter med historien i Markus 11, hvor Jesus talte til et tre og treet døde. Disiplene forsto ikke hvordan dette kunne skje, og Jesus forklarte situasjonen for dem. Og det Han forklarte, gjaldt ikke bare for disiplene der og da, men også for oss her og nå.
Her er hva Jesus sa om situasjonen med treet som døde:
"Jesus svarte og sa til dem: Ha tro til Gud! Sannelig sier jeg dere at den som sier til dette fjellet: Løft deg og kast deg i havet! - og ikke tviler i sitt hjerte, men tror at det han sier skal skje, for ham skal det skje. Derfor sier jeg dere: Alt dere ber om i bønnen, tro bare at dere får det, så skal det bli gitt dere" (vv.22-24, mine uthevinger).
Ut fra det siste verset, ser vi at det Jesus egentlig snakket om her, var bønn. Ordet derfor viser til det som står foran. Og hva står det foran? Det står at vi skal TALE til fjellet, og det skal bli borte! Det står ikke at vi skal be Gud fjerne fjellet, det står ikke at vi skal be fjellet flytte seg. Det står at vi skal SI til fjellet ... Og så skal vi tro at det vi SIER skal skje.
Hvis dette er en bønn (og det er det!), betyr det at min tradisjonelle oppfatning av hva bønn er, må endres radikalt. Mange kristne tror at bønn er å be Gud gjøre mange ting, og så legger de til: Hvis det er Din vilje.
Men det er ikke det Jesus sa vi skulle gjøre. Han sa vi skulle TALE SLUTTRESULTATET. Hvis det er et fjell i livet ditt, og du ønsker at det fjellet skal forsvinne, ikke be Gud fjerne fjellet, men TAL TIL FJELLET, KOMMANDER FJELLET Å BLI BORTE! Det er Jesu oppskrift, det er slik Jesus "ba". Han talte sluttresultatet, det endelige resultatet Han ønsket å se.
Hva med å be "hvis det er Din vilje"? Når vi ikke vet hva som er Guds vilje, kan vi naturligvis be om at Hans vilje må skje. Men dersom du f.eks. er syk og ønsker å bli helbredet, VET du hva Hans vilje er. Det er at du skal bli frisk. "Ved Jesu sår har vi legedom" (1.Pet.2,24). Jesus "... gikk omkring og gjorde vel og helbredet alle dem som var underkuet av djevelen..." (Apg.10,38). Når vi kjenner til hva Ordet sier om en situasjon, og vi ønsker å se Ordet oppfylt i vår situasjon, skal vi gjøre som Jesus gjorde og som Han sa at disiplene skulle gjøre: Vi skal TALE sluttresultatet i tro til Gud.
Har ordene vi sier noen betydning? Ja, mer enn vi kan tenke oss. Ordene våre styrer livet vårt og bestemmer retningen vi tar i livet. Det er ikke for ikke noe at Jesus sa at vi skal vokte munnen vår. "For efter dine ord skal du kjennes rettferdig, og efter dine ord skal du fordømmes", sa Han i Matteus 12,37. Ikke etter våre gjerninger, men etter våre ord skal vi enten bli kjent rettferdig eller fordømt.
Vi avslutter disse innleggene om betydningen av ordene våre med ordene i Salme 141,3: "Herre, sett vakt for min munn, vokt mine leppers dør!"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar