lørdag 16. januar 2010

Himmelens rike er nær

"Og når dere går ut, forkynn at himmelens rike er nær. Helbred de syke, rens de spedalske, reis opp de døde, driv ut onde ånder. Dere har mottatt det fritt, så gi det videre fritt." (Matteus 10,7-8).

Himmelens rike er nær. Vi har hørt det mange ganger både lest og forkynt. Men har det virkelig gått opp for oss hva det betyr? For det første: Hva er himmelens rike?
Vi som bor i Norge bor i kongeriket Norge. Vårt "rike" er Norge. I Norge har vi et bestemt styresett, vi har lover og regler som gjelder for landet vårt og vi har demokratisk valgte politiske ledere. Andre land har sitt "rikes" lover, regler og ordninger.
Himmelens rike ikke styrt av demokratiske lover og regler. Himmelens rike er ikke et demokrati, men et teokrati. Det er Gud som styrer, og han alene bestemmer. Og fordi Gud er god, og Gud er kjærlighet, kan vi stole fullt og helt på "lederen" og vite at han vil alle sine "undersåtter" vel.
Og skriftstedet over sier at dette riket er nær. Det kom til oss gjennom Jesus. Jesus brakte Guds rike, eller himmelens rike, nær til oss på jorden. Den som i tro tar imot Jesus og blir født på nytt, får tilgang til himmelens rike. Da blir vi ikke bare en borger av Norge, men en borger av himmelen.
Og hva kjennetegner himmelens rike?
Mange som flykter fra sitt eget land og kommer til Norge som flyktninger, gjør det fordi de har hørt om alle godene og all verferden vi har i Norge. Landet vårt kjennetegnes ved gode ordninger og velferd. Man hva kjennetegner himmelens rike? Hvorfor skal jeg ønske å komme dit?
Det er mange kjennetegn ved himmelens rike, og noen av dem står i vers 8 som jeg siterte over: De syke helbredes, de spedalske renses, de døde reises opp fra døden og onde ånder blir kastet ut. Det er noe av det Gud ønsker skal kjennetegne himmelens rike. Men problemet for Gud, hvis jeg kan si det sånn, er at han gjør ikke dette selv. Han trenger deg og meg til å utføre himmelens rikes handlinger. Hvis ikke du og jeg som er borgere av himmelens rike utfører dette rikets handlinger, vil de ikke bli utført. Dette er både et stort privilegium og et stort ansvar. Men Gud har ikke latt oss være alene med dette store ansvaret. Han sendte Den hellige ånd som er vår hjelper og som gir oss kraft til å utføre de oppgavene Gud har gitt hver og en av oss.
Så oppmuntringen til deg og meg i dag er at Himmelens rike ikke bare er nær, men Himmelens rike er HER. Og det er du og jeg som ved Den hellige ånds kraft og rettledning utfører himmelens rikes oppgaver.
La oss gå med frimodighet inn i en ny dag i vissheten om at vi er borgere av himmelens rike!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar