torsdag 24. mars 2011

Dårlig - verre - verst

Deprimerende overskrift? Ja, men mange lever deprimerende liv, og det er en grunn til det. La oss se på et vers fra Nehemias' bok:
"Du advarte dem og ville omvende dem til din lov. Men de var hovmodige og hørte ikke på dine bud. De syndet mot dine lover, de som mennesket lever ved når han gjør etter dem. I sin gjenstridighet satte de skulderen imot, de var hårdnakkede og ville ikke høre" (Neh. 9,29).
Her ser vi en naturlig utvikling som fører til det jeg kaller et deprimerende liv, eller et dårlig liv.
Gud advarer mennesker, Han legger fram for oss livets vei og dødens vei, og det er opp til oss å velge. "Se, jeg har i dag lagt fram for deg livet og det gode, og døden og det onde" (5 Mos.30,15), og "Jeg tar i dag himmelen og jorden til vitne mot dere: Livet og døden har jeg lagt fram for deg, velsignelsen og forbannelsen. Velg da livet, så du kan få leve, du og din ætt!" (5 Mos. 30,19).
Gud viser oss hvilken vei som er den rette, hva vi skal velge for å leve i Hans gode vilje. Men menneskene velger dessverre ofte noe annet enn det Gud foreslår. De velger "døden og det onde" eller "forbannelsen".
Hvorfor?
Jeg ser en naturlig fremdrift i forhold til verset fra Nehemia 9,29. Først får vi Guds alternativer lagt fram for oss. Dersom vi velger "døden og det onde", fører det til hva bibelen kaller hovmodighet eller stolthet. Vi blir stolte. Vi tror vi klarer oss alene uten Gud, og forherder våre hjerter i forhold til Gud. Vi hører ikke på Hans bud, og lever ikke etter dem. Jakob sier det så klart i Jakobs brev 4,6: "Gud står de stolte imot, men de ydmyke gir han nåde." Den som er stolt, får Gud til fiende. Og som Nehemia sier, fører stolthet til synd, og synden fører til et dårlig liv. Se bare hva som skjedde med menneskene som Nehemia beskriver: "I mange år bar du over med dem og advarte dem ved din Ånd gjennom dine profeter. Men de vendte ikke øret til, og du gav dem i fremmede folks hånd (v.30). Stolthet førte til synd, som igjen førte til at de ble tatt av fremmede folk. Og å være hærtatt av fremmede folk, er å være under forbannelse, det er ikke frihet.
Det samme skjer i dag. Mennesker hører Guds kall, de vet hva som er Guds vilje for sine liv, men de forherder seg, blir stolte, og stenger Gud ute fra sine liv. De lever i synd på mange forskjellige måter, og opplever at livet blir vanskelig, deprimerende og trist.
Men som Guds folk på Nehemias' tid opplevde, viser Gud nåde og barmhjertighet: "Men i din store barmhjertighet gjorde du ikke helt ende på dem og forlot dem ikke. For du er en nådig og barmhjertig Gud" (vers 31).
Han var nådig og barmhjertig, og Han er nådig og barmhjertig, for Han er den samme i går, i dag, ja, til evig tid. (Hebr. 13,8).
Lever du et deprimerende og dårlig liv i dag? Ikke fortvil. Vend om til Herren, og Han vil vende livet ditt til det gode. Ikke forherd ditt hjerte, ikke vær stolt, men innrøm at du trenger Guds hjelp og Hans kraft i ditt liv. Ikke vend deg bort fra Ham, men til Ham. I stedet for at livet ditt går fra dårlig til  verre til verst, kan det gå fra godt til bedre til best!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar