mandag 17. januar 2011

Frykt derfor ikke ...

Frykt er noe av det aller mest invalidiserende som et menneske kan oppleve. Hvis du er lam og sitter i rullestol, er du begrenset fysisk til en viss grad, men du kan fremdeles komme deg mange steder og gjøre mange ting. Men hvis du er rammet av frykt, lammes du på en slik måte at du blir hindret fra å gjøre det mest hverdagslige. Det er som å være bundet på armer og ben og ikke komme fri.
Jesus snakket mye om frykt, og Han satte frykt opp mot tro, som i disse skriftstedene:
"Med det samme Jesus hørte ordene som ble talt, sa Han til synagogeforstanderen: 'Vær ikke redd, bare tro!" (Mark.5,36)

Og i Luk.8,50: "Men da Jesus hørte det, svarte Han med å si til ham: "Vær ikke redd, bare tro, så skal hun bli frelst".
Her ser vi at mennesker var redde, men Jesu svar viser oss at dersom vi frykter, kan vi ikke ta imot det bønnesvaret Jesus vil gi oss. Hvorfor? Fordi det som skjer i Guds rike, skjer ved tro. Jesus viste oss det ved flere eksempler der Han helbredet syke:
"Men Jesus snudde Seg, og da Han så henne, sa Han: "Vær frimodig, datter, din tro har frelst deg." Og kvinnen ble frisk fra samme time" (Matt.9,22).
"Da sa Jesus til ham: 'Gå av sted! Din tro har frelst deg.' Med det samme kunne han se, og han fulgte Jesus på veien" (Mark.10,52).
For å understreke for Peter hvor viktig troen hans var, sa Jesus til ham:
"Men Jeg har bedt for deg at din tro ikke måtte svikte. Når du en gang vender tilbake, da styrk dine brødre" (Luk.22,32).
Hvis troen svikter, kommer frykten inn. Tro er det motsatte av frykt. Frykt slipper den onde inn i våre liv, tro slipper Jesus inn i våre liv. Frykt gir uro og engstelse, tro gir fred.
Overskriften i dag er Frykt derfor ikke ... Ordet derfor er viktig. Å bare si at du må ikke frykte, kan virke overfladisk og lettvint. Men ordet derfor gir oss en grunn til at vi ikke behøver å være redde. Se f.eks. på det Jesus sier i Matteus 10,31:
"Frykt derfor ikke! Dere er mer verd enn mange spurver". Han har tidligere fortalt disiplene om hvordan Gud har omsorg for spurvene, og så trøster Han sine venner med at dere er mer verd enn mange spurver. Underforstått: Dersom Gud bryr seg om de små fuglene, bryr Han seg enda mer om dere. Dersom Gud har omsorg for og tar seg av spurver, har Han omsorg for og tar seg av deg og meg i enda større grad, for vi er mer verdifulle.
For å forsterke dette, sier Han i Lukas 12,7:
"Men til og med hårene på deres hode er talt alle sammen. Frykt derfor ikke! Dere er mer verd enn mange spurver." Har du talt hårene på hodet til barnet ditt? Sannsynligvis ikke. Men du elsker barnet ditt. Guds kjærlighet, omsorg og omtanke for oss er så mye, mye større enn den kjærligheten vi har til våre barn. Han har til og med tatt seg bryet med å telle hvor mange hårstrå vi har på hodet. Ikke fordi Han er spesielt glad i tall, men fordi Han er spesielt glad i deg og meg! Han vet alt om oss, og Han kan og vil beskytte og bevare oss fra alt ondt.
Troen gir fred. Jesus sa det slik:
"Fred etterlater Jeg dere, Min fred gir Jeg dere. Ikke som verden gir, gir Jeg dere. La ikke deres hjerte forferdes, og la det heller ikke gripes av frykt!" (Joh.14,27). Her ser vi igjen kontrasten mellom tro og frykt, eller fred og forferdelse. Jesus oppfordrer oss til å ikke la oss gripe av frykt. Og når Han sier at vi kan la være å frykte, da KAN vi la være å frykte. Men for å virkelig komme inn i et liv totalt uten frykt, trenger vi å la oss fylle med noe annet; kjærlighet.
Johannes er blitt kalt kjærlighetens apostel. Han var den eneste jeg vet om av disiplene som sa at han var elsket av Gud. "Den disippel Jesus elsket", kalte han seg selv i Joh. 21,7 og 21,20.
Og når Johannes snakker om å ikke frykte, har vi et sannferdig vitne. I 1. Joh.4,18 sier han:
"Det er ingen frykt i kjærligheten. Men den fullkomne kjærligheten driver frykten ut, for frykten regner med straff. Men den som frykter, er ikke gjort fullkommen i kjærligheten".
Dette stemmer med Paulus' ord i Gal. 5,6:
"For i Kristus Jesus gjelder verken omskjærelse eller mangel på omskjærelse noe, men bare tro som er virksom ved kjærlighet."
Tro virksom ved kjærlighet. Det er hemmeligheten. Skal troen virke, må den ha kjærlighet, akkurat som brøddeig virker når den har gjær. En brøddeig uten gjær, er en sørgelig affære. Til å begynne med ser den fin ut, du setter den til heving, men ingenting skjer. Den er like liten etter 1 eller 2 timer som den var da du satte den fra deg. På samme måte er det med troen. Den virker ved kjærlighet. Ingen kjærlighet, ingen tro! Og uten tro er vi en åpen dør for den onde til å fylle oss med frykt.
Er du klar til å la frykten fare og bli fylt av tro? Fordi Guds kjærlighet er utøst
i våre hjerter ved Den Hellige Ånd, som ble gitt oss, (Rom.5,5), kan vi tro og legge frykt og tvil bak oss.
Men det krever en aktiv viljesbeslutning og handling fra din side.
Er du klar? Hvis Gud er for deg (og det er Han), er det INGEN som er imot deg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar