mandag 9. august 2010

Salig er den ...

I forrige innlegg snakket jeg om hvem som er salig, og konkluderte med at "salig er den som tror uten å se".
I dag skal vi se litt nærmere på hvem som er salig og hva det betyr i praksis å være salig.
"Salig er den mann som ikke vandrer i ugudelige folks råd og ikke står på synderes vei og ikke sitter i spotteres sete, men har sin lyst i Herrens lov og grunner på hans lov dag og natt" (Salme 1,1-2).
Her ser vi fem kriterier som må oppfylles for at vi skal komme under kategorien "salig". Det er tre ting vi IKKE må gjøre og to ting vi MÅ gjøre:
Vi må ikke:
  1. vandre i ugudelige folks råd
  2. stå på synderes vei
  3. sitte i spotteres sete

Og vi :

  1. ha vår lyst i Herrens lov
  2. grunne på Herrens lov dag og natt.

De tre første punktene er en beskrivelse av mennesker som lever uten Gud. De følger verdens bud og regler, og har ikke tanke for det evige, men tenker kun på her og nå. De to siste punktene er en beskrivelse av mennesker som ønsker å leve etter Guds bud og regler og som "grunner på" eller mediterer på Guds Ord hele tiden. Å "meditere på" betyr at vi lar Ordet vinne plass i tankene våre. Vi kjenner uttrykket meditasjon fra Østens filosofi, hvor man skal tenke på et "mantra" som man ikke vet hva betyr, til dette mantraet er det eneste man tenker på. Man lukker alt annet ute, og lar mantraet ta over. Fordi vi som kristne mener at det er galt å tenke på et mantra man ikke vet hva er, har ordet "meditasjon" fått et dårlig rykte blant kristne. Men Bibelen snakker mye om å meditere på Guds Ord. Og det er det samme prinsippet, men HVA man tenker på er noe annet. Å tenke på Guds Ord, å meditere på Guds Ord og la Guds Ord være det man er opptatt av og tenker på, gjør at vi blir fylt av Ordet og Ordet fyller oss på en slik måte at vi blir ett med Ordet. Det er hensikten med bibelsk meditasjon. Og når vi gjør det, sier Bibelen at det fører til konkrete resultater som oppsummeres i uttrykket "å bli salig". En annen måte å si det på er "å bli velsignet".

Hvilke konkrete velsignelser følger av å avstå fra de tre første punktene i listen over og å følge de to siste punktene? Det ser vi i det neste verset av Salme 1: "Han skal være lik et tre, plantet ved rennende bekker. Det gir sin frukt i sin tid, og dets blad visner ikke. Alt det han gjør, skal han ha lykke til" (v. 3).

Hva kjennetegner et tre som står i god, næringsrik jord og har nok tilgang på vann? Det vokser, har et friskt og tett bladverk og gir mye frukt. Det samme skjer med oss når vi lar Guds Ord ha førsteplassen i livet vårt - vi spirer, gror og bærer frukt. Og ikke bare det, men alt jeg gjør, skal lykkes for meg". Høres det ut som et eventyr? Høres det for godt ut til å være sant? Det er ikke et eventyr, og det er ikke for godt til å være sant. Men det krever at Guds Ord har førsteplassen i vårt liv og at vi følger Ordet mer enn vi følger mennesker og menneskers bud og regler. DA skal vi få det vers 3 sier. DA er vi salige, DA er vi velsignet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar