torsdag 23. juli 2009

Når det ser umulig ut - hva da?

Alle har vel fra tid til annen vært i en situasjon som så umulig ut - umulig sett fra vårt menneskelige ståsted. Vi kunne ikke se noen vei ut, vi hadde til og med mistet håp om at ting skulle ordne seg.

Men i dag vil jeg minne meg selv og eventuelle lesere om Daniels tre venner, Sadrak, Mesak og Abed-Nego som ble kastet i ildovnen. En historie fra søndagsskolen som er fin å vise barna på flanellograf? Ja, men MYE, MYE mer enn det. En historie om hvordan mennesker kan se på situasjoner som ser umulige ut, og IKKE miste håpet. Hvordan? Fordi de ser Gud i situasjonen, og Hans utgang er alltid mye bedre og annerledes enn min menneskelige hjernes utgang.

Hør bare her: De tre vennene nektet å tilbe gudebildet som kong Nebukadnesar hadde satt opp, og dette kunne ikke kongen tåle. Hans stolthet ble krenket og hans ære satt på spill. Han truer med å kaste vennene i ildovnen hvis de ikke faller ned og tilber gudebildet, og han sier: "Og hvem er den gud som kan frelse dere fra min hånd?" (Daniel 3,15).

Ganske skremmende, ikke sant? Vennene har to valg: enten å forandre mening og falle ned å tilbe gudebildet, eller å bli kastet i ildovnen. Så lett det hadde vært å "chicken out" i en sånn situasjon. Dersom frykten hadde tatt overhånd, ville de bøyd seg ned og tilbedt gudebildet. Men disse guttene visste hvem de trodde på. De svarte: "Vår Gud, som vi tjener, han er mektig til å frelse oss. Av den brennende ildovnen og fra din hånd, konge, vil han frelse. Men hvis ikke, så skal du vite, konge, at vi ikke vil dyrke dine guder eller tilbe det gullbildet du har stilt opp." (vv 17-18).

Her har vi tre unge menn som VET PÅ HVEM DE TROR. De tar sjansen på å miste sine liv og satser på at Gud vil redde dem. Og det gjør Han. Selv med en ovn som var sju ganger hetere enn vanlig (v. 19), er det ikke en eneste skade på dem. Og ikke nok med det: "Men jeg ser fire menn som går løse omkring midt inne i ilden, og det er ingen skade å se på dem. Og den fjerde ser ut som en gudesønn." (v 25), sa kongen da han så hva som skjedde. Gudesønnen - Jesus - var der med dem. Og de kom helskinnet og uskadet ut av ovnen. Og ikke nok med det; kongen vendte tvert om og ga befaling om at hele folket skulle tilbe Gud og han ga Sadrak, Mesak og Abed-Nego ære og makt i landskapet Babel (v 29-30).

Snakk om å vinne MER ENN SEIER! Hvordan skjedde det? Det skjedde fordi tre unge menn turde å stole på Gud i en tilsynelatende umulig situasjon. De overlot resultatet til Gud. På samme måte kan VI vinne seier i de vanskelige og tilsynelatende umulige situasjonene vi står overfor. Vi må bare frimodig bekjenne (for oss selv og for andre) at det Gud har sagt i sitt ord, det er Han mektig til å gjøre. Og da vil vi også oppleve at "... i alt dette vinner vi mer enn seier ved ham som elsket oss." (Rom 8,37).





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar