fredag 27. november 2009

Hvorfor frelste Gud oss?

"For så har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv" (Johannes 3,16).

Dette skriftstedet tror jeg er det skriftstedet som flest mennesker kan utenat. Det er på en måte grunnlaget og kjernen i vår tro. Og her står det svart på hvitt hvorfor Gud frelste oss. Har du tenkt over det - hvorfor Gud frelste deg? Mange vil sikkert si at det var for at jeg ikke skal gå fortapt. Og det er naturligvis riktig. "Kristus kjøpte oss fri fra lovens forbannelse ved at han ble en forbannelse for oss." (Gal 3,13). Guds plan var å kjøpe oss fri fra lovens forbannelse så vi ikke skal gå evig fortapt.
Men det er også en del til av verset som jeg tror mange, spesielt i de religiøse sirkler, overser. Nemlig at vi skal ha evig liv. Og vers 14 i Galaterne 3 sier: "Dette skjedde for at Abrahams velsignelse skulle komme til hedningene i Kristus Jesus, for at vi ved troen skulle få Ånden som det var gitt løfte om."
Å bli frelst handler om å ikke gå fortapt, men det handler i like stor grad om å ha evig liv. Men hva betyr det å ha evig liv? Mange tenker på livet etter døden. Vi skal leve evig sammen med Jesus. Og det er riktig. Men betyr det noe mer? Betyr det noe for meg og deg her og nå i dette livet? Ja, absolutt. Verset fra Galaterne 3 som vi nettopp leste, sier at Abrahams velsignelse skulle komme til hedningene. Hva er Abrahams velsignelse, når skulle den komme og hvem er hedningene? Hvis vi kan svare på disse tre spørsmålene, kan vi se mer av hvorfor Gud frelste oss. Så la oss ta for oss spørsmålene ett for ett.
  1. Hva er Abrahams velsignelse? I 5. Mosebok 28, 1-14 har vi en liste med velsignelser som Gud lovet de som "hører på Herrens, din Guds røst, så du akter vel på å holde alle hans bud, som jeg gir deg i dag ... Og alle disse velsignelsene skal komme over deg og nå deg, så sant du hører på Herrens, din Guds røst." Og så ramser Gud opp velsignelser over alle livets forhold. Men, sier du kanskje, dette er jo velsignelser som gjaldt Abrahams ætt. Hvordan kan de være aktuelle for meg i dag? Og må jeg holde alle budene for å ta del i alle velsignelsene? Vi må være klar over at i den gamle pakt, før Jesus døde og sto opp, var det budene som var veien til "frelse". Hvis man kunne holde alle budene, ble man ansett som rettferdig, eller frelst vil vi si i dag. Men det var ingen som kunne holde alle budene, derfor var det på en måte et mål å leve etter, men ganske uoppnåelig. Men så kom Jesus, og han var det første og siste menneske som klarte å leve et feilfritt liv. Han klarte å holde alle budene. Og vi som tar imot ham får del i Abrahams velsignelse, leste vi i Galaterne 3,14. Så når jeg blir frelst og lar Jesu død og oppstandelse gjelde for meg, har jeg del i alle de herlige velsignelsene som står oppramset i 5. Mosebok 28,1-14.
  2. Når skulle Abrahams velsignelse komme? Som vi leste, kom den til Abrahams ætt i det gamle testamentet, så alle disse herlige velsignelsene var tilgjengelige for folk i den gamle pakt. Men siden ingen klarte å holde alle budene som var en forutsetning for å motta velsignelsene, var det ingen som til fulle vandret i dem før Jesus kom. Abraham og flere andre vi leser om i det gamle testamentet opplevde mange av Guds velsignelser, men ingen klarte å leve i hele Guds "velsignelses-pakke".
  3. Hvem er hedningene, som skal få del i Abrahams velsignelse? Det er du og jeg og alle andre ikke-jøder som har tatt imot Jesus som sin frelser og herre. Før Jesus kom var det utenkelig at noen av jødenes rettigheter skulle tilfalle hedningene, men i Kristus Jesus er vi som var langt borte kommet nær til ved Kristi blod. (Efeserne 2,13).

Det betyr at alle de herlige velsignelsene som er nevnt i 5. Mosebok 28 er mine og dine hvis vi tar vår tilflukt til Jesus. Det er vel herlig? Halleluja!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar